Arhiva članaka - 2009. godina

 

1. studeni 2010.

Rezultati

Evo i rezultata, za koji dan će biti objavljen i potpuni izvještaj.

Rezultati

Ivo

28. listopada 2010.

Kup Feuda, još malo

Ostalo je još samo par dana do našeg natjecanja. Prijavljeno je dvadeset natjecatelja, što je žalosno malo. Doduše, brojka vara jer dolaze skoro svi koji su u vrhu precizne orijentacije u ovom dijelu Europe. Ovo je prvo orijentacijsko natjecanje u Hrvatskoj na kojem će nastupiti čak petoro osvajača medalja sa Svjetskih prvenstava. Društvo je dakle malo, ali odabrano. Očekuje se oštra borba, jer je poredak u Kupu još uvijek otvoren.

Na stranici natjecanja ima nešto svježih informacija.

Ivo

6. listopada 2010.

Kup Feuda 2011

Kako se ovih dana finišira kalendar za sljedeću godinu iskoristit ču tu priliku da vas obavijestim da će polovinom sljedećeg listopada naš klub organizirati dvodnevno natjecanje u preciznoj orijentaciji.

Osim pojedinačnog plasmana bit će i ekipno bodovanje, po svoj prilici kao na WTOC-u, samo drugi dan dvojica boljih od tri u ekipi.

Ivo

29. rujna 2010.

Hardcore, ITOC i muke po vremenu

Lužec, Ravna Gora i Lokve - tri trke za redom na kojima nisam baš ni malo uživao. Nadobudno sam okolo sa sobom vodio klince, a svaki put bi nas dočekale staze nakon kojih samo okorjeli hardcore likovi ne bi odusrali od sporta.

Pred Bjelovar sam završio u defektu, pa sam sudjelovao samo kao vozač, ali i tamo bilo problema sa stazama - previše trčanja, premalo orijentiranja.

Ovaj vikend preskačemo trčanje jer u Italiji ima dva dana precizne, tj. ITOC. Ako se nekome ide, a nema prijevoz nek se slobodno javi.

Kad smo već kod precizne, napravio sam letak za naše predstojeće natjecanje koji možete preuzeti ovjde.

Osim hrvatske napravio sam i englesku stranu natjecanja

I za kraj što reči na vrijeme? Prošla su dva kišovita vikenda, a slijede još dva. Rado bih na teren, ali ako je moguće po suhom, a ako ovako nastavi morat ću ići po kiši.

Eh da, imali smo Skupštinu i preselili smo se u Zagreb, jerbo nas u Samoboru nečeju.

Ivo

10. rujna 2010.

Kamniška Bistrica

Prethodni vikend smo Ana, Antun i ja bili na 5. natjecanju za ovogodišnji Hrvatsko-Slovensko-FVG kup u preciznoj orijentaciji. Ovaj puta je stazu postavljao Krešo Keresteš.

U A kategoriji među juniorima najbolji je bio Antun dok je Ana zauzela treće mjesto.

Na mladima svijet ostaje!

Znamo da su teren i karta dobri, a i staza je bila zanimljiva. Neodlučan sam ostao samo na jedanaestoj kontroli gdje sam se nakon puno premišljanja između A i B odlučio za A, dok za sve ostale nisam bio u prevelikoj dilemi. I onda na cilju, kad sam dobio rješenja gledam prvo naravno 11 i kaže pogrešno - bila je B. Onda pogledah ostale - kod Kreše se često loše provedem bez obzira na dobar osjećaj. Prvi dio sve pet, onda u sredini od 8. do 12. četiri greške, ostatak OK. Loše. Gledam ostatak ekipe - sve im lađe potonule. Pitaju me koliko imam grešaka - kažem: ma ne pitaj, četiri - a oni meni: onda si najbolji. U biti Hoki je imao jednaki broj grešaka, ali sam ovaj put ja bio brži dok su ostali imali još dvije i više grešaka višak u odnosu na nas dvojicu.

Utješno je bilo to što od one tri koje sam pogriješio, a nisam na njima bio u dilemi Hoki je na dvije dao isti odgovor kao i ja, a za treću se dosta premišljao između točnog odgovora i onog kojeg sam dao ja.

Ono što me ipak malo zateklo je veliki broj grešaka kod većine natjecatelja, jer sam imao dojam da su problemi dobro postavljeni. Najviše od svega nije mi bilo jasno kad sam vidio da smo zadnju kontrolu riješili samo Hoki i ja. Za A nije bilo teorije da bude, iz aviona se vidlo da nije niti B, a izgledalo je i da nije ni C, samo je to bilo malo teže za vidjet - a osim Hokija i mene koji smo stavili Z, samo je Niko stavio C, a svi ostali ili B ili A. Valjda je stvar bila u popuštanju koncentracija na kraju staze.

Ostat će mi u sjećanju i razgovor s Ivicom:
- ja: koliko imaš?
- on: osam.
- kaj grešaka?!?!? (bilo je 18 kontrola)
- ne, točnih
- nema veze, glavno da si ti meni imao 18 točnih odgovora drugi dan u Trondheimu

Šesto i sedmo natjecanje za Kup će biti održano u Italiji prvog vikenda u listopadu.

ITOC 2010

Zadnji vikend u listopadu mi organiziramo osmo, ujedno i zadnje natjecanje za ovogodišnji Kup. Natjecanje će biti u Jaski na novoj karti.

7. Kup Feuda

Ivo

3. rujna 2010.

Hubman - nevolje na sprintu

Nisam čuo ni negdje vidio da se spominje, ali naletih na fotogaleriju koju treba pogledati - naravno, Murphy-jev zakon kaže da se tako nešto čovjeku neće dogoditi na treningu ili u kvalifikacijama, već na finalu Svjetskog prvenstva u sprintu gdje ne odlučuju sekunde nego desetinke.

Daniel Hubman - Muke po vezicama

To su mu garant smjestili fotoreporteri i TV snimatelji, da bi imali dobru "priču" za uslikat/usnimit.

Ivo

3. rujna 2010.

WOC i WTOC 2015

Čujem da su se Britanci kandidirali za domaćina WOC-a i WOTC-a 2015. godine.

Dolje ima link na jedan dobar članak

Carl Waaler Kaas - World champion! (map with comments

Ivo

1. rujna 2010.

Precizna u Sloveniji

Ovaj vikend se hrvatska repka u bežanju sprema na daleki put u Italiju na Alpe-Adria kup. Zvalo i mene, nisam siguran da li za elitu ili veterane . Još bi i išao da se ne ide na tri dana, a izostajanje s posla si sada ne mogu priuštiti.

U biti taman sam se (na sreću) zahvalio na pozivu za Italiju, kada je došao poziv za preciznu u Sloveniji za isti taj vikend. Radi se o onom famoznom natjecanju koje je odgođeno zbog nogometne utakmice (ajde da nakon 30 godina bavljenja orijentacije doživim i to - natjecanje se odvija po svakom vremenu, ali se odgađa zbog nogometa ).

Bilo kako bilo, natjecanje je u Kamniškoj Bistrici, na odličnom terenu i na vrlo dobroj karti, prema tome mislim da će nam biti zanimljivo. Malo me ipak baca u bed kad vidim listu prijavljenih iz Hrvatske. Repka sa WTOC-a, Sanjica i moji Ana i Antun koji još nisu dodani na listu. Puno premalo, pogotovo ako se uzme u obzir da bi to moglo biti jedno od boljih ovogodišnjih natjecanja u Kupu.

VAŽNO: Dodao sam s desne strane sekciju linkova posvećenih preciznoj orijentaciji!

Ivo

31. kolovoza 2010.

Švedi pišu o WTOC-u

Naletjeh na članak o WTOC-u na stranicama Švedskog orijentacijskog saveza. Stavih link na engleski prijevod za one kojima švedski šteka.

Three Swedish golds on WTOC

Ivo

27. kolovoza 2010.

Ubacih u priču par fotki

Dobio sam danas kritiku da sam se previše raspisao u članku o Europskom i Svjetskom prvenstvu i da bi to trebao malo skratit (a nisam još ni došao do najboljeg dijela).

Jasno mi je da nema mnogo onih koji vole i prate preiznu, ali vjerujem da će njima bit zanimljivo pročitati što smo i kako radili ta dva nezaboravna tjedna u Švedskoj i Norveškoj.

Sad kad sam dodavao fotke sam čak još malo proširio do sada napisani tekst jer sam skužio da sam preskočio neke stvari vrijedne spomena.

Kome je dugačko za čitat ili ga ne zanima, na naslovnici mu piše ono najvažnije.

Ne znam kaj mi je bilo u Švedskoj - jer osim što sam prvoga dana doživio pravi potop sad kad sam se vratio doma ustanovio sam da imam jako malo fotografija od cijelog tog tjedna (za razliku od Norveške gdje sam samo u prvom danu prije natjecanja ispucao više fotki nego u cijeloj Švedskoj). Ipak nekaj sam probral i ubacil u priču, po onoj jedna slika vrijedi tisuću riječi. Kad završim pisanje objavit ću i fotke u većoj rezoluciji.

Vrč ide na vodu dok se ne razbije

Ivo

25. kolovoza 2010.

Precizna na televiziji

Naravno, ne radi se o sportskom programu - oni nemaju vremena za sportove u kojima em se ne koristi nogometna lopta, em Mamić ništa o tome nije rekao.

Ipak, u petak između 7 i 9 u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", povodom našeg uspjeha biti će prikazana kratka reportaža o preciznoj orijentaciji snimljena jučer u Maksimiru.

P.S. i dalje svakog dana dodajem par odlomaka u priču iz Švedske i Norveške...

Vrč ide na vodu dok se ne razbije

Ivo

18. kolovoza 2010.

Novosti sa Skupštine IOF-a

Dok smo se mi gore natjecali održana je i Skupština IOF-a.

Odlučeno je da će 2014. godine Svjetsko prvenstvo u orijentacijskom trčanju i preciznoj orijentaciji biti održano u Italiji.

Na Svjetskom prvenstvu u orijentacijskom trčanju će se dodat mješovita štafeta, a jedna od disciplina će imati masovni start. Nadam se ne duge staze jer je to ona prava i originalna stvar kojom se bavimo i koju vrijedi sačuvati. Nekakve leptire i račvanja je međutim lakše napraviti na dužoj stazi pa se bojim da iz tog razloga ne strada ono najbolje.

P.S. svakog dana dodam par odlomaka u priču iz Švedske i Norveške...

Vrč ide na vodu dok se ne razbije

Ivo

16. kolovoza 2010.

Ivo Tišljar treći na Svjetskom prvenstvu!!!

Nakon dva tjedna u kamperu i 6600 kilometara iza nas vratismo se kući sa Evropskog prvenstva u preciznoj orijentaciji u švedskom Bollnasu i Svjetskog prvenstva u preciznoj orijentaciji u norveškom Trondheimu.

U Švedskoj je prvi dan odličan bio Dalibor, Hoki i Ivica solidni, a ostatak dobar, osim mene koji sam bio loš. Drugi dan zvijezda dana je bio Ivica koji je bio sjajan i napravio najbolji rezultat dana u kategoriji. Na to se nadovezao vrlo dobar Hokijev nastup što im je donijelo srebrnu medalju u Para kategoriji , dok su pojedinačno završili kao 4. i 5. Sjajno!

U Norveškoj su se neke stvari posložile i nakon prvog dana sam bio treći, ekipa u Para solidna. Na kraju drugog dana zadržao sam treće mjesto i osvojio brončanu medalju , Hoki se probio na šesto mjesto, Ivica na dvanaesto, dok su Dalibor i Jasminka napravili solidne rezultate dovoljne da Hrvatska ekipa uvjerljivo uzme broncu ispred domaćina.

Više o tih napornih dva tjedna iz snova tj. kako se naša mala ekipa vratila sa Evropskog i Svjetskog prvenstva s tolkim medaljama pročitajte u sljedećem (za sada nedovršenom) članku:

Vrč ide na vodu dok se ne razbije

Za one nestrpljive - rezultate, karte, fotografije i sve ostalo sa Svjetskog prvenstva možete pogledati ovdje:

WTOC2010 Live Centre

Photo galery

Isto tako - rezultate, karte i sve ostalo sa Europskog prvenstva možete pogledati ovdje:

ETOC 2010

Ivo

21. srpnja 2010.

More

Evo me opet na plaži, skrivamo se od sunca koje nemilice prži, kupamo se i naravno, gradimo kule od pijeska...

Ivo

14. lipnja 2010.

Croatia open

Znam da imam velikih zaostataka za napisat, ali išao sam danas još jednom provjerit mogu li ikako uklopit u svoj ljetni raspored da nekako skoknem ovo ljeto do Delnica, pa makar samo za vikend. Na žalost izgleda da ove godine to neće ići jer ću taj vikend biti u Omišu, četiri i pol sata vožnje autom, a kako će to biti jedan od samo sedam dana koje ću bit dolje sa familijom, žena bi me skratila za glavu i na sam pokušaj da tako nešto predložim, pa ću morat mudro šutjeti.

Malo sam ipak prošvrljao po stranicama natjecanja i ugodno se iznenadio kad sam vidio da se prijava skupilo već više od pet stotina. Za prvo petodnevno natjecanje u Hrvatskoj i više nego lijepa brojka, a ima još mjesec dana do trke pa bi taj broj mogao još narasti. Valjda će se u međuvremenu skupiti i koja prijava više iz Hrvatske, jer ih sada ima tek nešto više od desetak, a fakat je šteta propustit priliku za natjecanje na takvim sjajnim terenima.

Ivo

3. lipnja 2010.

Nađen kompas

Na Plitvicama je nađen kompas. Ako ste ga vi izgubili, pošaljite opis i dobijete ga natrag.

Ivo

28. svibnja 2010.

Izvještaj sa 6. Kupa Feuda

Na stranici natjecanja možete pogledati kompletni izvještaj s rezultatima, stazom i rješenjima.

Kad uhvatim malo vremena napravit ću analizu natjecanja s opisom problema i načinom njihovog rješavanja.

Ivo

28. svibnja 2010.

Startne liste za Plitvice

Dakle, za vikend smo na Plitvicama. Prvo idemo na trčanje u organizaciji Maksimira, a onda popodne u susjedstvu mi organiziramo preciznu, tj. Kup Feuda za koji možete pogledati startne liste.

Dok čekate posljednje obavijesti o natjecanju pročitajte si literaturu dostupnu na stranicama PreO komisije IOF-a.

Ivo

25. svibnja 2010.

OK Torpedo otvorio Internet stranice

Malo prije dobih obavijest da je OK Torpedo napravio Internet stranice. Imaju i forum. Samo naprijed, u nove pobjede!

Baš im je dobra ova fotka na naslovnici :).

Ivo

18. svibnja 2010.

Poziv za 6. Kup Feuda

Na stranicama natjecanja možete preuzeti poziv za 6. Kup Feuda.

Ivo

17. svibnja 2010.

Nenina utrka 2010

Tjedan dana nakon Ponikvi u Pavlovčanima kraj Jaske je održana Nenina utrka.

Tomo je postavio dvije staze: jednočlanu štafetu za velike (A i B kategorije), te običnu stazu za male (kategorija C). Kategorije A i B su imale k tome i masovni start. Svaki od tri kruga je imao svoju "temu", tj. dio karte koji je bio nacrtan: izohipse, puteve i gustiše.

Na žalost natjecanje je najavljeno relativno kasno, što je kao posljedicu imalo mali odaziv - šteta, jer bilo je stvarno zabavno.

Od naših su nastupila Ana, Marko, Antun, Iva i ja. Marko i Ana su u kategoriji C zauzeli treće i četvrto mjesto, dok Iva nije prošla stazu. Antun je trčao stazu za velike, 5,7 kilometri, na "faličnim" kartama za 82 minute i 18. mjesto. Ostavio je iza sebe i dvojicu "odraslih" - super. Ja sam bio šesti, najbrži od Hrvata, jer su prvih pet mjesta pokupili susjedi Slovenci.

Nenina utrka

Ivo

16. svibnja 2010.

Prvenstvo Kapele 2010

Nakon Lipice je bilo nekoliko tjedana lufta, a onda je na red došlo i prvo ovogodišnje natjecanje za Kup Hrvatske.

Sad pomalo već s povijesne distance, sjećam se još samo da smo svi po redu gunđali zbog loše postavljenog rasporeda događanja, naime dječja utrka je počela tek kad je ona za odrasle završila, a još k tome start i cilj dječje je bio jako daleko od Glavice što je dodatno odužilo čekanje. To je kao posljedicu imalo da je dobar dio ljudi otišao doma prije proglašenja.

Neki su mrmljali i zbog staza, ali moja je bila zaista odlična. Doduše vrlo strma, ali za Ponikve sa jako malo trčanja po putevima. Od mene pet.

Na natjecanju su od naših nastupili: Ana, Antun, Marko i ja. Ana i ja smo u svojim kategorijama bili drugi, dok su u M12 Marko i Antun zauzeli treće i šesto mjesto.

Rezultati s Ponikvi

Prolazi

Ivo

12. svibnja 2010.

Idemo dalje - Lipica 2010

Kaže doktor da neću umrjet... još.

Skupilo se međutim dosta zaostataka u međuvremenu. Natjecanja su krenula, a s njima i prvi nastupi naših članova. Bili smo na Lipici, pa zatim na Ponikvama, pa u Jaski, onda dva dana u Varaždinskim Toplicama i Maruševcu, te konačno protekli vikend u Vukomeričkim goricama na Ključić brdu.

Osim toga naš klub će uz pomoć par prijatelja iz Vihora organizirati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji.

No hajmo redom.

Na Lipicu smo i ove godine otišli u sastavu: Ana, Marko, Iva, Antun, Marija, Nikolina i ja. Ana je dobila novi dres i kompas i odmah rasturila konkurenciju u svojoj kategoriji te uzela svoje prvo ovogodišnje zlato. Antun je bio vrlo dobar 6., Marko 16., Iva i Marija drugi dan nisu proške stazu, a Nikolina i ja se nemamo čime za pohvalit.

Rezultati iz Lipice

Prolazi 1

Prolazi 2

Ivo

6. ožujka 2010.

Na prisilnom odmoru

Silom prilika završih na kraćem neplaniranom odmoru od posla i obitelji, ali nakon dan i po odmaranja mi je odmora pomalo već i dosta. Siječanj i veljača su mi prošli u uobičajeno stresnom ritmu, s puno šljake i malo spavanja tako da sam se oprostio od želje i nadanja da popravim prošlogodišnju formu. Bude bolje nekom drugom prilikom.

Vihoraši sutra tu pod mojim prozorom organiziraju Crvenkapicu.

Sljedeći vikend idemo u Lipicu. Trefila me je kap kad sam jučer nakon dugo vremena malo otvorio stranice vezane uz orijentaciju i kad sam shvatio da je rok za prijave u Lipici istekao a da sam ja prijavljen u M35. Budem valjda nekako preživio.

Karlo je poslao novi konačni kalendar natjecanja za ovu godinu.

OK Ris je napravio web stranicu za ovogodišnji Croatia Open, prvo petodnevno natjecanje koje će biti organizirano u Hrvatskoj.

Ivo

20. siječnja 2010.

Pogled u novu 2010.

Evo da se malo javim u novoj 2010. godini. Kao što ste vjerojatno već čuli, alkar Tome je nakon dugih sušnih godina napokon pogodio alku i rodilo se dite. Bolje ikad nego nikad. Radujem se da ćemo napokon moć razgovarat o pelenama bez nervoze i nadam se da će dobro iskorist ovaj zalet i spakirat još kojeg bebača.

Nismo još došli ni na pola zime, ali misli se pomalo okreću prema novoj sezoni. Na stranicama Japetića možete pogledati poziv za Srakotrk, dječju trku u okviru Samoborskog fašnika.

Poslali smo prijave za Lipicu, a kako čitam i Ris je prikupio već lijepi broj prijava za prvo petodnevno natjecanje u Hrvatskoj, koje kane organizirati ovog ljeta.

Vidimo se na proglašenju Kupa.

Ivo