početna stranica  
 

OK Orion - Precizna orijentacija

 
  | precizna orijentacija | kratki opis | osnovna pravila početna stranica

Precizna orijentacija

U Skandinaviji, domovini orijentacije, briga za osobe s invaliditetom je vrlo prisutna u svim segmentima života. Hendikepirane osobe su aktivno uključene i u sportske aktivnosti, pa tako i u orijentaciju. Obzirom da orijentacija izvorno sadrži trčanje po šumi, morala je biti prilagođena kako bi u njoj mogle sudjelovati i osobe s invaliditetom. Prvo je nastala Hendicap-O, disciplina gdje su kontrole bile postavljene na taj način da je do njih bilo moguće doći putem, a invalidi su se orijentirali i utrkivali. Kako je samo jedan dio osoba koje se kreću u kolicima sposoban utrkivati se, razvoj je nastavljen i nastala je nove grana: precizna orijentacija (na engleskom govornom području: Trail orienteering ili skraćeno: Trail-O).

U preciznoj orijentaciji težište je stavljeno na vještinu čitanja i interpretiranja karte, te na sposobnost brzog donošenja odluka, dok je brzina kretanja sporedna. Premda je ova grana orijentacije prvobitno razvijena za osobe s ograničenom mogućnošću kretanja i ostali orijentacisti su ubrzo shvatili da se radi o vrlo zanimljivom i tehnički zahtjevnom sportu. Precizna orijentacija svima, bez obzira na njihove godine, tjelesnu kondiciju, naočale i razna druga fizička ograničenja daje šansu da se uključe među najbolje.

Danas je među orijentacistima koji se bave preciznom orijentacijom udio osoba s ograničenom mogućnošću kretanja relativno mali.

Precizna orijentacija ima dvije discipline PreO - koja je klasična precizna orijentacija, te TempO koja se sastoji isključivo od vremenskih kontrola i koja je ekvivalent sprintu u preciznoj orijentaciji.


Rezultati hrvatskih natjecatelja

Premda broj ljudi koji se u Hrvatskoj bavi preciznom orijentacijom nije velik, kada je precizna orijentacija u pitanju Hrvatska je jedna od nekoliko najuspješnijih zemalja na Svijetu. U zadnjih sedam godina svake godine smo se vratili sa Svjetskog prvenstva s barem jednom medaljom (što je pošlo za rukom još samo Švedima). Osvojili smo četiri pojedinačne i četiri ekipne medalje, a kruna svega je naslov Svjetskih prvaka osvojen 2014. u Italiji.

Zdenko, Ivica i Ivo - Prvaci Svijeta


Još o preciznoj orijentaciji


Informacije

Više informacija o preciznoj orijentaciji, grani orijentacijskog sporta prilagođenoj ljudima s poteškoćama u kretanju, možete dobiti na telefon 099/4699731 - Ivo Tišljar.


Nekoliko videa snimljenih na natjecanjima iz precizne orijentacije


O preciznoj orijentaciji na engleskom jeziku

Technical Introduction to TrailO

TempO Specification

Technical Guidelines for Trail Orienteering    ivo@ok-orion.hr vrh stranice   © Ivo Tišljar 1997-2014   početna stranica