početna stranica  
 

OK Orion - Precizna orijentacija, kratki opis

 
  | precizna orijentacija | kratki opis | osnovna pravila početna stranica

Precizna orijentacija, kratki opis

Zamislite sport koji se odvija u prirodi, prilagođen ljudima sa smetnjama u kretanju (uključujući i osobe koje se kreću kolicima), u kojem nema podjele ni po dobi ni po spolu. Sport u kojem se ljudi koji se kreću u kolicima ravnopravno natječu s tjelesno sposobnima i koji pored toga ne zahtijeva skupe rekvizite. Takav sport postoji i zove se precizna orijentacija. Radi se o jednoj od grana orijentacije, sporta kojeg je najpoznatiji oblik orijentacijsko trčanje - kombinacija brzog trčanja po šumi i precizne navigacije po nepoznatom terenu.

Kako je moguće orijentaciju, trkački sport prilagoditi da bi u njemu mogle sudjelovati osobe koje se kreću u kolicima?

U orijentacijskom trčanju, natjecatelj mora za vrijeme trčanja čitati i pravilno protumačiti orijentacijsku kartu (koju dobije na startu). Mjeri mu se vrijeme potrebno da u zadanom redoslijedu na terenu obiđe određen broj kontrolnih točaka kružnicama označenim na karti. Svaka kontrolna točka u prirodi je označena crveno-bijelom kontrolnom zastavicom i nalazi se na prepoznatljivom detalju ucrtanom na karti, od laganih (za pronaći) poput križanja putova ili potoka do zahtjevnijih kontrola kao što je npr. jarak na padini. Pobjednik je onaj koji stazu obiđe u najkraćem vremenu, a put do uspjeha je kombinacija čitanja i interpretacije karata s jedne i brzih nogu s druge strane. Naravno, što brže trčite to je teže ispravno čitati kartu.

Precizna orijentacija u potpunosti eliminira element brzine kretanja, ali zato čitanje karte čini puno težim. Ovisno o nivou težine umjesto jedne, na kontrolnoj točki može biti i do pet zastavica od kojih se samo jedna nalazi na točnom mjestu, kako je označeno na karti i opisano opisom kontrola. U stvari u eliti, najjačoj kategoriji, jedan od mogućih odgovora je i "niti jedna zastavica nije točno postavljena". Mjesta kontrola se biraju na taj način da ih je moguće vidjeti s putova po kojima se može kretati u kolicima, iako ona mogu biti prilično udaljena od njih. Od opreme je potreban jedino kompas. Ako je potrebno, natjecatelj može imati pratitelja koji mu pruža fizičku pomoć (guranje kolica, držanje karte i kompasa, pa i označavanje kartona sukladno uputama primljenim od natjecatelja). Ipak, važno je pravilo da pratitelj ne smije pomagati natjecatelju prilikom donošenja odluke: koja od kontrola je točno postavljena. Na važnim natjecateljima pratitelji se "zamjenjuju" tako da ne poznaju natjecatelja kojem pomažu.

Ako vrijeme nije bitno, tko je onda pobjednik?

Redoslijed se prvo radi po broju kontrolnih točaka koje je natjecatelj ispravno identificirao. Ako dvoje ili više natjecatelja imaju jednaki broj kontrolnih točaka (tj. bodova) uspoređuje se vrijeme izmjereno na "vremenskim kontrolama".

Ali ranije je rečeno da vrijeme nije bitno!

Nije bitna brzina kretanja, ali na vremenskim kontrolama (nekoliko njih) natjecatelj dobiva kartu samo s jednom kružnicom i opisom kontrole, te se mjeri vrijeme potrebno da natjecatelj donese odluku koja zastavica se nalazi u centru kružnice. Mjeri se dakle brzina odlučivanja, a ne brzina kretanja od mjesta A do mjesta B. Što je vrijeme odluke manje to je natjecatelj bolje rangiran među onima koji imaju jednaki broj točnih odgovora na stazi.

Što znači nivo težine i kategorije? Rečeno je da se svi natječu ravnopravno.

Različite kategorije označavaju različite nivoe iskustva natjecatelja i nisu povezane sa stupnjem njegove invalidnosti. Svaki natjecatelj bira kategoriju prikladnu svom znanju.

Nisu li tjelesno sposobni natjecatelji u prednosti jer za razliku od onih koji se kreću kolicima mogu prošetati oko same kontrolne točke?

Ne, pravilo je da nitko ne smije sići s puta da bi stekao takvu prednost (zato se ova disciplina na engleskom govornom području zove Trail orienteering). Pod uvjetom da tjelesno sposobni poštuju to pravilo svi se natječu ravnopravno. Naravno, sve kontrolne zastavice se postavljaju tako da ih je moguće vidjeti s puta iz sjedećeg položaja.

Prevedeno i prilagođeno na osnovu izvornika: And now for something completely different - Trail O.

Ivo (IT 12.7.2014.)    ivo@ok-orion.hr vrh stranice   © Ivo Tišljar 1997-2014   početna stranica